een project van Tot Heil des Volks
menu
Artikelen
01-10-2015

Uit de kast

Hoe vertel je anderen over je homoseksuele gevoelens?

‘Kom uit de kast.’ Dit is de boodschap die in onze maatschappij gecommuniceerd wordt richting mensen met een homoseksuele gerichtheid. ‘Maak jezelf kenbaar aan je omgeving.’ De gedachte daarbij is vaak: ‘Ik mag er trots op zijn om homo te zijn en daarom mag ik naar buiten komen met mijn verhaal’.

Hoe zit het als je een homoseksuele gerichtheid hebt en je gelooft dat homorelaties tegen Gods bedoeling zijn? Of je bent er nog niet helemaal uit wat je nu precies geloven moet. En wat doe je als je vermoedt dat mensen in je omgeving je misschien wel zullen afwijzen als je met je verhaal naar buiten komt of dat je de indruk hebt dat ze niet zullen weten ermee om te gaan? Kun je dan het beste maar je mond houden en er niet voor uitkomen dat je deze gevoelens hebt?

Waarom?
Er zijn een aantal redenen om wel voor je gevoelens uit te komen.

a.Leven met een geheim kan moeilijk zijn. Je kampt met iets wat je diep van binnen raakt, je stelt je vragen over hoe je toekomst eruit ziet. Je kunt je daarin knap eenzaam voelen. Jezelf laten kennen (ook al is het een aspect van wie je bent) kan bevrijdend zijn.
b.Het kan lastig zijn om het idee te hebben dat je moet voldoen aan het beeld dat anderen van je hebben. Als je verteld hebt dat je een homoseksuele gerichtheid hebt, hoef je bijvoorbeeld niet meer vragen te beantwoorden als: ‘waarom heb jij nog geen verkering?’
c.God heeft ons aan elkaar gegeven om elkaar tot steun te zijn. Iedere christen loopt aan tegen dingen waar hij een weg in moet zoeken. We hebben het nodig elkaar te bemoedigen en te steunen op onze levensreis. Dit is niet een kwestie van eenrichtingverkeer. Niet alleen jij hebt iemand nodig, de ander heeft jou ook nodig.
d.Als je regelmatig te maken hebt met seksuele fantasieën of gedragingen die je eigenlijk niet wilt omdat je Jezus wilt volgen, kan het helpen iemand te vertellen over je strijd. Vaak lukt het niet om in je eentje verkeerde gedragspatronen te doorbreken. Als je iemand vindt die je niet afwijst, maar gewoon naast je wil staan, kan dat een geweldige hulpbron zijn.

Barrières
Veel christenen die op zoek zijn hoe om te gaan met homoseksualiteit laten zich dikwijls tegenhouden om naar buiten te treden met hun verhaal. Ze zijn bang voor afwijzing of om een etiket opgeplakt te krijgen. Angst voor afwijzing kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld ervaringen in de kindertijd waarbij je je afgewezen of geïsoleerd hebt gevoeld. Ook situaties in het heden kunnen een belemmering vormen bijvoorbeeld als eerdere pogingen om naar buiten te treden op een teleurstelling zijn uitgelopen.

Naar buiten treden is best een risico. In je eentje blijven zitten met je verhaal is echter ook een risico. Het is belangrijk dat je er zelf voor kiest, het is niet omdat het moet. Denk eens na: wie wil ik in vertrouwen nemen? Je hoeft het niet aan de grote klok te hangen. Zeker als je je kwetsbaar voelt, is het van belang dat je een veilige plek vindt waar je je vragen, twijfels en gevoelens kwijt kunt.

Het kan goed zijn dat er niet alleen bij jou sprake kan zijn van barrières, maar net zo goed bij mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld:
- omdat er een taboesfeer rond het onderwerp seksualiteit is;
- omdat men het ondenkbaar vindt dat iemand uit de eigen geloofsgemeenschap te maken heeft met homoseksualiteit;
- omdat men verlegenheid ervaart over dit onderwerp vanwege alle tegenstrijdige geluiden ook binnen de christelijke wereld.

Tips voor de omgeving
Ik wil me daarom ook richten tot christenen in het algemeen. Vroeg of laat kom je vast in aanraking met iemand met een homoseksuele gerichtheid. Stel dat iemand jou in vertrouwen neemt, hoe ga je hiermee om? Het kan van belang zijn eerst eens stil te staan bij jezelf. Wat doet het onderwerp homoseksualiteit met jezelf? Hoe reageer je als iemand die dicht bij je staat vertelt: ‘ik ben homo’? Je eigen innerlijke houding, wat je zelf van binnen voelt en ervaart, neem je mee in de ontmoeting.

Hier volgen ook een aantal praktische tips:
a. Luister, luister en luister.
b. Denk niet ‘de persoon heeft zijn/haar hart gelucht, dat is dan voor elkaar’. Kom er op een later tijdstip op terug.
c. Wees voorzichtig in het geven van ongevraagde adviezen.
d. Kies niet voor een moraliserende benadering in de trant van ‘de Bijbel zegt dat het fout is’.
e. Ga vertrouwelijk met de informatie om.

Gevoelens aanvaarden
Dat een moraliserende benadering niet aangeraden wordt, betekent niet dat in een pastoraal gesprek de Bijbelse boodschap niet aan bod mag komen, ook wat de Bijbel zegt over (homo)seksualiteit. Het is daarbij van belang te beseffen dat de Bijbelse boodschap meer inhoudt dan het nakomen van een gedragscode (wat mag wel en wat mag niet?), het is vooral leven met en vanuit Christus.

Als je mensen vindt in je omgeving die met begrip op jou reageren en je ruimte bieden om met je verhaal naar buiten te treden, kan dat een eerste stap zijn in het aanvaarden van je gevoelens en in het een plek geven van deze gevoelens. Aanvaarden hoeft niet te betekenen dat je blij bent met dit gegeven of er trots op bent. Het gaat er om dat je onder ogen ziet dat deze gevoelens er zijn, los van de vraag of je deze gevoelens wil uitleven in een relatie. Het aanvaarden dat ze er zijn, kan helpen bij het vinden van een weg hoe ermee om te gaan.

Reitze Siebesma

Reitze Siebesma was als docent verbonden aan Different. Wil je reageren? We zijn te bereiken via info@different.nl
 
Cookies helpen om u een betere gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. OK Meer informatie