een project van Tot Heil des Volks
menu
Artikelen
01-10-2015

Omgaan met homoseksuele gevoelens

Homoseksuele gevoelens zorgen bij de mensen die ze ervaren voor veel vragen. Waar komen deze gevoelens vandaan? En hoe moet je ze een plaats geven in je leven?

Als je christen bent en ontdekt dat je als man gevoelens hebt voor mannen of als vrouw voor vrouwen, kan dat heel verwarrend zijn. Bijvoorbeeld vanwege de manier waarop mensen in je omgeving hierop reageren. Maar ook zelf moet je bepalen welke weg je met je gevoelens wilt gaan. Daar komt nog bij dat er in de breedte van de kerk heel verschillend wordt gedacht over de omgang met homoseksuele gevoelens. Sommigen zeggen dat het oké is om een homorelatie aan te gaan. Ze redeneren: wat kan er tegen liefde zijn? Anderen zeggen juist ‘nee’ tegen homoseks en tegen een homorelatie. Weer anderen benadrukken dat homoseksualiteit een geschenk is, iets waar je blij mee mag zijn.

Een weg zoeken te midden van al deze meningen is ook lastig, omdat het iets is dat niet buiten jezelf staat. Homoseksualiteit gaat over iets wat je zelf vanbinnen voelt en verlangt. Deze innerlijke wereld is mede gevormd door allerlei ervaringen die je hebt gehad en die een indruk in je leven hebben achtergelaten. Je werd bijvoorbeeld afgewezen of je voelde je niet begrepen. Vroeger als kind of nu nog steeds. Iemand kan op een dogmatische manier op jouw problemen reageren, zonder er bij stil te staan wie jij bent als persoon. Je bent niet alleen op zoek naar antwoorden op vragen rond homoseksualiteit, maar ook naar begrip, steun of naar iets wat de pijn verzacht.

Toen ik pas christen was, dacht ik dat Jezus alles wat met mijn homoseksualiteit te maken had wel even zou oplossen. Terugkijkend kan ik zeggen dat Jezus mij nooit in de steek heeft gelaten, maar de manier waarop Hij met mijn homoseksualiteit omging was anders dan ik destijds verwachtte. Het was een lange zoektocht. Ik heb tijdens die tocht een aantal dingen geleerd die ik graag met je wil delen. Het verhaal hieronder loopt uit op twee aanbevelingen: loop Jezus niet voorbij en loop jezelf niet voorbij.

Loop Jezus niet voorbij
Jezus zegt dat je als je Hem volgt, je nooit meer in het duister zult leven (Joh. 8:12). Dat betekent ook dat Hij je licht wil geven bij lastige vragen rond homoseksualiteit. Meestal zien mensen niet een hele lange weg voor zich, maar zoeken ze hun weg stap voor stap. Jezus wil je helpen je weg te vinden. Durf radicaal te zijn. Jezus is ook radicaal. Hij kiest radicaal voor mensen die behept zijn met allerlei eigenaardigheden. Hij kiest ook voor mensen die gebrokenheid kennen in hun leven. Hij kiest voor zondaren, daarom gaf Hij zijn leven aan het kruis. Hij is een en al liefde.

Loop Jezus niet voorbij, durf radicaal te geloven in Zijn liefde. Jezus zegt dat mensen die hun leven willen behouden, het juist zullen verliezen, en mensen die hun leven verliezen om Jezus’ wil het zullen vinden (Luc. 9:24). Jezus heeft net daarvoor gesproken over de lijdensweg die voor Hem ligt. Jezus bedoelt niet dat wij erop uit moeten zijn om zoveel mogelijk te lijden. In de trant van ‘ik zeg “nee” tegen homoseks omdat het de bedoeling is dat ik lijd’. In dit gedeelte gaat het om prioriteiten. Jezus bedoelt dat als je Hem de eerste plek geeft dit consequenties heeft, bijvoorbeeld voor de manier waarop je omgaat met je seksualiteit.

Zoals we Jezus uit de evangeliën kennen, is Hij Iemand die tamelijk radicale dingen over seksualiteit heeft gezegd. Hij herhaalt wat er in het Oude Testament staat, namelijk dat elke seksuele relatie buiten die tussen man en vrouw in het huwelijk zonde is (Mat. 19:4-5). Bovendien heeft Jezus het niet alleen over gedrag, maar ook over ons gedachteleven (Mat. 5:28). Dat is nogal wat, niet alleen voor jou als je een homoseksuele gerichtheid hebt, maar net zo goed voor de heteroseksuele christen die naast jou in de kerk zit.

Loop jezelf niet voorbij
Durf in contact te staan met je innerlijke wereld, met wat je voelt, ook met betrekking tot je seksuele verlangens. Jezus volgen betekent niet dat je je gevoelens moet ontkennen, negeren of wegduwen. Ik heb dat zelf jarenlang gedaan. Het heeft me niet wezenlijk verder geholpen. Ik zag mijn homoseksuele gevoelens als een bedreiging voor mijn geestelijk leven. Daarom wilde ik dat ze zo snel mogelijk zouden verdwijnen. Later ging ik zien dat homoseksuele gevoelens niet alleen een aanleiding tot zonde kunnen zijn, maar ook een aanleiding kunnen zijn tot groei. Dat moet ik even uitleggen.

Mijn homoseksuele verlangens waren niet zomaar uit de lucht komen vallen, dus moest ik ook niet verwachten dat die plotseling zouden verdwijnen. Het was ook niet iets wat me als lot overkomen was, waardoor ik eigenlijk geen keuze had. Ik ging inzien dat mijn homoseksualiteit samenhing met andere aspecten van mijn identiteit, dat er een verband was met mijn levensverhaal.

Ik ontdekte dat mijn homoseksuele gevoelens me iets vertelden over dieper liggende behoeften en noden. Ik merkte dat emotionele pijn een rol speelde in mijn leven. Door met deze dieper liggende zaken aan de slag te gaan, merkte ik dat ik als persoon ging groeien. Ik ging een grotere innerlijke vrijheid beleven. Nu hoeft dat bij jou niet op precies dezelfde manier te gebeuren. Maar we komen dit principe ook in de Bijbel tegen. Dezelfde dingen die ervoor kunnen zorgen dat we van God verwijderd raken, kunnen er ook voor zorgen dat we dichterbij God komen. Dat is de uitdaging waarvoor we staan.

Reitze Siebesma

Reitze Siebesma was als docent verbonden aan Different. Wil je reageren? We zijn te bereiken via info@different.nl

 

Cookies helpen om u een betere gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. OK Meer informatie